Азербайджан ще увеличи тази година доставките на газ в Италия. Това заяви днес азербайджанският президент Илхам Алиев на среща в Баку с италианския външен министър Луиджи Ди Майо, съобщи пресслужбата на Алиев, цитирана от ТАСС и БТА.

Миналата година доставихме на Италия 7 милиарда кубични метра азербайджански газ, а през 2022 г. този показател ще е още по-висок, каза той. Алиев припомни, че Азербайджан е сред основните търговски партньори на Италия и двустранният стокообмен е достигнал миналата година близо 10 милиарда долара.

По думите му се откриват и нови възможности в сферата на енергетиката. "Дълги години Азербайджан бе доставчик номер едно на петрол в Италия. Сега благодарение на приключването на проекта за Южен газов коридор (ЮГК) станахме и важен доставчик на газ - трети по големина. Ако се появи потенциал за по-нататъшен растеж, естествено, ще се възползваме от него", увери Алиев.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от ЮГК. Предвижда се за 25 години азиатската страна да изнася годишно над 10 милиарда кубични метра газ за европейския пазар.

ЮГК е дълъг 3500 км и минава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той представлява интегрирана система от тръбопроводи, включваща още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Пропускателната му способност е 16 милиарда кубични метра, а основен източник - находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона кубични метра газ.