Словения и Алжир подписаха споразумение за удължаване и увеличаване на доставките на алжирски природен газ, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло, на която се позова БТА. Словенското предприятие "Геоплин" и алжирската държавна компания "Сонатрах" сключиха споразумението по време на посещение на премиера на Словения Роберт Голоб в столицата Алжир.

Голоб се срещна с алжирския премиер Надир Ларбауи и президента Абделмаджид Тебун, с когото подписа три споразумения. Първото споразумение е за допълнение към спогодбата за покупко-продажба на природен газ. Доставките се увеличават с 200 милиона кубични метра на година от договорените 300 млн. куб. м годишно за периода от 2023 г. до 2025 г. Словения изрази желание да удължи споразумението и през 2026 г. Годишното потребление на природен газ в Словения е около 1 млрд. куб. метра.

В словенската делегация бе и министърът на околната среда и енергетиката Боян Кумър, който посочи, че в миналото Словения е осигурявала почти 30 процента от енергийния си пазар с алжирски газ. С новите споразумения количеството се повишава на 50 процента.

Словения внася алжирския газ през Тунис, Транссредиземноморския тръбопровод и Италия.