Русия днес изрази готовност да доставя газ за Европа по газопровода "Северен поток-2", една от чиито линии не е повредена от течове. Това бе обявено от руския вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Ако европейците вземат необходимите правни решения относно нейното сертифициране и премахването на ограниченията, вярвам, че Русия би могла, в кратък срок, да доставя газ по тази линия", каза Новак пред руска телевизия в края на среща на страните от ОПЕК+ във Виена.

Новак разкритикува всички ограничения на цените на руския петрол, които биха "нарушили пазарните механизми" и биха могли да имат "много неблагоприятен ефект" върху световната индустрия.

Говорейки за възможен "недостиг на петрол" в случай на приемане на такава мярка, предвидена от ЕС, той отново предупреди, че руските компании "няма да доставят петрол на страни, които използват този инструмент", съобщи БТА.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро драстичния спад в производството на петрол, обявен от ОПЕК+. Той определи решението като потенциално политическо главоболие, но и дипломатическо пренебрежение.

Байдън е "разочарован от недалновидното решение" на картела на страните производители и износители на черно злато, се казва в изявление на Белия дом.

ОПЕК+ реши по-рано днес да намали съвкупния добив с 2 милиона барела дневно през ноември.