Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руско предложение, което би превърнало Турция в газов хъб за Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руският президент Владимир Путин представи идея за износ на повече газ към Турция през газопровода "Турски поток", минаващ под Черно море, след като доставките на газ за Германия през газопровода "Северен поток" в Балтийско море бяха спрени.

Ердоган каза, че руските и турските енергийни власти ще работят заедно, за да определят най-доброто място за газоразпределителен център, добавяйки, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда е най-доброто място.

"Заедно с г-н Путин ние инструктирахме нашето министерство на енергетиката и природните ресурси и съответната институция от руска страна да работят заедно", каза Ердоган.

"Те ще проведат това проучване. Където и да е най-подходящото място, надяваме се да създадем този разпределителен център там", заяви турският президент.