Руският президент Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС и предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

На двустранните разговори в Астана, Казахстан, които се провеждат в рамките на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия Путин каза, че енергийните доставки от Русия за Турция се изпълняват в пълен обем и в съответствие със заявките.

Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

В изказването си на форума "Руска енергийна седмица" в сряда руският президент отбеляза, че изгубеният обем на транзита на газ през газопроводите "Северен поток" под Балтийско море може да бъде прехвърлен към региона на Черно море, като по този начин в Турция се създаде най-големият газов хъб в Европа.

По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос - въпросът за ценообразуването", отбеляза в четвъртък Путин на разговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси, каза руският президент.

Той обърна внимание на извършения, по думите му, опит за саботаж на газопровода "Турски поток", отбелязва ТАСС.

Путин посочи, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта "Турски поток", в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден.

Руският президент каза още, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина, допълва ТАСС.

Нашите колеги от правителствата и компаниите, които се занимават с практическа работа, изпълняват всички планове. Това се отнася и за инвестиционния процес и за изграждането на АЕЦ "Аккую". Работата върви по план", каза руският лидер.

Междувременно министърът на енергетиката на руската федерация Николай Шулгинов каза, че създаването на газов хъб в Турция може да бъде съпроводено от споразумения за доставки на газ с приятелските страни от Европа.

"Вчера президентът говори за проект за създаване на голям газов хъб в Турция. Като начало трябва да обмислим проекта, да оценим условията и значението му. Смятам, че е необходимо да се преговаря не само с турската страна, защото ние го създаваме не само за турската страна, но и за Европа. Затова е необходимо да се разбере значението му за европейските потребители и за приятелските страни", каза той.

Същевременно главният изпълнителен директор на Енергийната борса в Истанбул Ахмет Тюркоглу посочи, че "борсовата инфраструктура в Турция е готова за създаването на газов хъб".

"Инфраструктурата ни е готова за това да бъдем хъб от гледна точка на борсата", заяви Тюркоглу, който също участва в "Руската енергийна седмица". Той добави, че все още не знае подробности за създаването на енергиен център в Турция.

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез заяви вчера, че предложението на руския президент за създаване на газов хъб в Турция, който да снабдява Европа с изгубения от "Северен поток" газ, е реалистично и трябва да бъде обсъдено обстойно.