Русия съобщи днес, че е извикала дипломати от Германия, Дания и Швеция, за да изрази протест, че представители на Москва и "Газпром" не са били поканени да се присъединят към разследването на пробивите след взривове на газопровода "Северен поток 1" и на едната от двете тръби на "Северен поток 2", които причиниха огромно изтичане на газ и извадиха съоръженията от строя.

"Русия очевидно няма да признае псевдорезултатите от подобно разследване, освен ако не бъдат включени руски експерти", заявиха представители на външното министерство, цитирани от Ройтерс и БТА.

Причината за пробивите в тръбопроводите "Северен поток", които минават по дъното на Балтийско море, остава неизяснена, но страните от Европейския съюз заявиха, че става дума за саботаж.

В речта си във вторник по време на енергиен форум в Москва президентът Владимир Путин отново обвини САЩ, че стоят зад взривовете на "Северен поток 1 и 2".

"Саботажът срещу "Северен поток 1 и 2" е акт на международен тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент чрез блокирането на доставките на евтина енергия", каза Путин и добави, че според него САЩ искат да накарат Европа да си купува по-скъпия втечнен природен газ.  

"Именно тези, които желаят разрив в отношенията между Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа срещу "Северен поток", каза той.

Вашингтон вече отхвърли подобни обвинения на Путин.

Путин посочи, че в едната от двете тръби на "Северен поток 2" все още има налягане и тя изглежда годна за експлоатация, и добави, че по нея могат да бъдат подавани по 27 милиарда куб. метра газ на година. Той заяви, че ако проверките установят, че е безопасно тръбата да се използва, Русия е готова да поднови доставките за Европа.

Течовете от газопроводите в Балтийско море

Снимка: AP/БТА

Тръбопроводът "Северен поток 2" никога не е пренасял газ за Европа, защото точно преди да започнат руските военни действия в Украйна на 24 февруари, Германия отказа да издаде разрешително за въвеждането му в експлоатация.  

Преди експлозиите Русия спря да подава газ по "Северен поток 1", който върви успоредно на "Северен поток 2", тъй като тръбопроводът се оказа в епицентъра на енергийното противопоставяне между Москва и Евросъюза. Тогава Русия обясни спирането на газоподаването с технически проблеми, но европейските лидери окачествиха това като опит на Москва да внесе разкол сред тях по отношение на подкрепата им за Украйна.

Течовете от газопроводите в Балтийско море

Снимка: АР/БТА

Путин отбеляза, че в едната от двете тръби на "Северен поток 2" все още има налягане и тя изглежда годна за експлоатация, и добави, че по нея могат да бъдат подавани по 27 милиарда куб. метра газ на година. Той заяви, че ако проверките установят, че е безопасно тръбата да се използва, Русия е готова да поднови доставките за Европа.