Днес облигационният пазар или по-конкретно американския облигационен пазар е във фокуса на вниманието, след като доходността поне по 10 годишните облигации е все по-близо до психологическата граница от 3%.

Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг пред телевизия "Блумбърг". Доходността спада съвсем леко, поради цените на суровините.

"Това спомогна за поевтиняването на йената, което от своя страна помага на трейдърите в Токио, като увеличава цените на акциите там. Nikkei се търгува с ръст от 0,8%", допълва анализаторът.

Голямата новина обаче е поевтиняването на алуминия, добави Саламат. "САЩ може би смекчава позицията си относно санкциите върху търгуваната в Хонконг "Русал". Това предизвика скок от 30% в акциите на компанията и тези в Хонконг. Индексът Hang Seng се търгува с ръст от 1,1%".

Акциите в континентален Китай се представят много добре, като Shanghai Composite се търгува с ръст от 2,1%. Това стана, след като китайските власти загатнаха, че подготвят нови мерки за разхлабване на паричната политика, каза още анализаторът.

"Технологиите обаче са виновни за спада в останалата част от региона. Индексът в Тайван беше достигнал най-ниското си ниво от 2 месеца, поради разочароващите резултати за тримесечието на доставчиците на Apple. Всичко това подклажда опасенията, свързани с новия iPhone 10. Страховете са свързани със забавянето на продажбите, както се случва и като цяло в индустрията на смартфоните", каза още Саламат.

"Хонхай", една от компаниите, които сглобява iPhone отбелязва най-големият спад.