Акциите на "Роснефт" на Московската фондова борса поевтиняха рязко на фона на разразилата се криза във Венецуела, съобщи специализираният сайт finanz.ru. Днес само за 4 часа компанията загуби пазарна капитализация от 115 милиарда рубли. Причината - тя е инвестирала във венецуелски петролни полета близо 5 милиарда долара и ако Мадуро падне от власт, тези пари едва ли ще могат да бъдат възстановени.

"Роснефт" работи по 5 проекта за извличане на петрол във Венецуела, заедно с намиращата се във фалит национална петролна компания на страната PDVSA. В тях тя държи от 25 до 40% от дяловете на съвместните предприятия.

Ако Николас Мадуро падне, връщането на инвестициите става проблемно. Днес в тази латиноамериканска страна започнаха протести срещу управлението на Мадуро, които заплашват да прераснат в истинска революция и гражданска война. Венецуела е в състояние на банкрут, доходите на населението са изключително ниски, средната работна заплата в американски долари е около 10 долара.

За последните 6 години, в които управляваше Мадуро, икономиката на страната се срина с 33%, националната валута се обезцени 44 000 пъти, а инфлацията достигна 1 700 000%.