Равнището на инфлация във Венецуела догодина може да достигне 10 милиона процента, прогнозира Международният валутен фонд в обявения си по-рано днес доклад за световните икономически перспективи, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие тази година с 18 процента, което е трета поредна година на двуцифрен спад на икономиката на фона на намаляването на петролния добив и нарастването на политическата нестабилност, допълва Bloomberg. 

Очакванията са, че хиперинфлацията във Венецуела ще нарасне с бързи темпове заради огромния бюджетен дефицит и загуба на доверието към националната валута, се посочва в доклада на Фонда.

За текущата година МВФ прогнозира, че инфлацията ще достигне 1,37 милиона процента, докато при предишната прогноза очакванията бяха за инфлация от 1 милион процента.

За септември инфлацията е била над 81 000 процента, а до края на годината може да прехвърли 1 000 000 процента, обяви снощи депутатът Рафаел Гусман, председател на парламентарната комисия за финанси, цитиран от ТАСС.

Венецуелският парламент е контролиран от политическите опоненти на правителството на президента Николас Мадуро.

Каракас от няколко години не публикува официални данни за повишението на цените.

МВФ припомня, че венецуелското правителство започна на 20 август деноминация. От купюрите са премахнати пет нули, а новата валута се казва суверенен боливар. След това от 1 септември минималната заплата в страната бе повишена 10 пъти до 1800 суверенни боливара (189 милиона по стария курс).

През последните години латиноамериканската страна преживява тежка социално-икономическа криза, заради която, по данни на ООН, страната са напуснали 2,3 милиона души, като са заминали предимно в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.