Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви "нова парична система". Тя е частично базирана на криптовалутата на страната "петро". Новата система е насочена срещу "престъпния долар" и "империалистическите" санкции, наложени от САЩ и техните съюзници срещу Венецуела, заяви Мадуро, който се закле за втори мандат миналия четвъртък въпреки протестите в страната и чужбина. В същото време той разпореди държавните предприятия в страната да започнат веднага да генерират 15% от оборота си в петро, предава DPA.

Мадуро също така обяви и увеличение на минималната работна заплата с 300%. То ще влезе в сила тази седмица, каза той в почти четиричасова реч от националното учредително събрание на страната. През 2018 г. минималната заплата бе увеличавана шест пъти. Въпреки това новата месечна заплата от 18 000 боливара е достатъчна само за купуването на 1 килограм шунка. Тя се равнява на 7 американски долара по обменния курс на черния пазар и при официалната годишна инфлация от около 240 000 процента. Неофициалната инфлация обаче се оценява на 1,7 млн. процента.

По време на обръщението си Мадуро каза, че инвестициите от държави като Китай, Русия, Турция и Катар могат да помогнат за възстановяването на местната индустрия.

"Аз не съм слабак, нито капиталист, но не съм и глупав", заяви Мадуро. "Ако някой предложи да вкара частен капитал или предложи съвети за възстановяване на компаниите, не трябва ли да ги приемем?"

Петрото беше въведено през февруари 2018 г. Криптовалутата беше хеджирана с огромните петролни запаси на южноамериканската страна. Кризата в най-богатата на петрол страна в света обаче се превръща в проблем за целия регион.

Поради липсата на чуждестранна валута държавата едва може да внася храни и стоки за ежедневните нужди. Медицинските грижи са блокирани до голяма степен. Около три милиона души вече напуснаха Венецуела и потърсиха убежище в съседни страни.

Междувременно ООН предложи помощ на Венецуела в нуждаещи се от незабавно внимание области, като прехрана и здравеопазване, които бяха засегнати сериозно от най-тежката икономическа криза в историята на страната. Със съдействието на ООН може да се намерят допълнителни средства, които да се добавят към помощта на Световната продоволствена програма на организацията, която изрази готовност да помогне на страната, заяви Петер Громан, координатор на ООН във Венецуела, който се срещна с президента Николас Мадуро. Срещата беше излъчена по държавната телевизия.

В отговор Мадуро поиска подкрепата на цялата система за прехрана, подчертавайки, че това е проблем, с който Венецуела се е сблъсквала през предишните три години.

Въпреки това обаче социалистическото правителство на Венецуела отрича съществуването на хуманитарна криза в страната и обвинява за икономическия колапс санкциите на САЩ, които пречат на вноса на храна и медикаменти, отбелязва AFP.