Платформата Робинхуд (Robinhood), която позволява на малки инвеститори да се включат в борсовата търговия обяви, че е станала жертва на кибератака, в резултат на която са били разкрити личните данни на около 7 милиона потребители, предадоха световните агенции.

Компанията е претърпяла инцидент с безопасността на данните на 3 ноември, който е бил овладян оттогава, съобщи компанията в комюнике, публикувано след вчерашното затваряне на американските пазари.

Според Робинхуд хакерите са се добрали до адресите на електронната поща на около 5 милиона потребители и пълните имена на приблизително 2 милиона души, отбелязва БТА.

Компанията информира, че хакерите са получили достъп и до допълнителни данни, включително дата на раждане и пощенски кодове на група от около 310 души и до по-подробна информация от акаунтите на подгрупа от около 10 потребители.

"Въз основа на нашето разследване атаката бе овладяна и вярваме, че не е получен достъп до номера за социално осигуряване, номера на банкови сметки или на дебитни карти и не е имало финансови загуби за клиентите ни в резултат от инцидента", се посочва в комюникето.

Компанията съобщи, че хакерите са поискали откуп, без обаче да уточни дали той е бил платен.

"Незабавно информирахме правозащитните органи и продължаваме да разследваме кибератаката с помощта на Мендиънт (Mandiant), водеща външна охранителна фирма", допълва финтех платформата.

Акциите на Робинхуд се сринаха в следборсовата търговията. Онлайн платформата, която се рекламира като компания, помагаща на обикновените хора да инвестират, и преди е имала проблеми с хакери.

Робинхуд бе основана през 2013 г. и се определя като пионер в привличането на нови, по-млади инвеститори на финансовите пазари. Компанията си е поставила мисия да осигури достъп до фондовата търговия за хора, които не разполагат с наследени активи и ресурси. Противници на концепцията обаче обвиняват платформата, че действа по-скоро като хазартен сайт, отколкото като сериозен доставчик на финансови услуги с лесното си за боравене мобилно приложение, популярно сред по-младите инвеститори.

Бизнес моделът на Робинхуд привлича потребителите с това, че не изисква такси, докато същевременно получава пари от големите корпорации на Уолстрийт за посредничеството на трансакциите им, отбеляза неотдавна Чарли Мънгър, заместникът на инвестиционния гуру Уорън Бъфет.

Както Dir.bg писа Робинхуд се озова в центъра на скандала около цената на акциите на веригата за търговия на дребно с видео игри ГеймСтоп (GameStop), който се разрази в началото на годината. Робинхуд и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри ГеймСтоп и други компании в тежко положение, чиито цени се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

Съосновател и изпълнителен директор на фирмата е българинът Влад Тенев.

Снимка: AP/БТА