Чартърните полети отдавна са гръбнакът на родния туризъм. С тях пристигат около 85% от чуждите туристи у нас. За месец юни обаче са отменени 98% от полетите. Неясна остава съдбата на заявените на Летище Бургас и за следващия месец.

В същото време, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

Страх от коронавирус - така най-кратко може да се определи ситуацията с отмените полети и анулирани резервации по Южното Черноморие.

За сравнение, през месец юни 2019 сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6000.

До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.

"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", каза Иванов пред БНР.

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика.

"При положение, че има такъв огромен спад на полети, това означава, че тя буквално е спряла", коментира ситуацията хотелиерът Диана Колчева.

Тя посочи, че липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, е оставила над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

"Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала", коментира на свой ред туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулирани почивки, до момента вече са на 80%", пресмята той и смята, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации.