Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк отхвърли днес предложението на Турция Киев да смекчи позицията си за съживяване на Черноморската зърнена сделка, като каза, че Украйна няма да подкрепи смекчаването на санкциите срещу Русия или политика на "омиротворяване", предаде Ройтерс.

"Нека бъдем реалисти в края на краищата и да спрем да обсъждаме несъществуващи възможности, за да не окуражаваме Русия да извършва още престъпления", каза Подоляк.

Той направи този коментар в отговор на въпрос за вчерашните изказвания на турския президент Реджеп Ердоган след разговорите му с руския лидер Владимир Путин, уточнява БТА.

Подоляк каза, че Русия е "изключително заинтересована" от разрушаването на украинските морски пристанища и инфраструктурата за износ на зърно.

Съветникът посочи, че Русия не се нуждае от зърнената сделка и че Москва е заинтересована да отстрани Украйна от световния зърнен пазар, като повиши цените на зърното и получи монопол върху контрола над Черно море.

"Къде виждате тук пространство за "смекчаване" на позицията на Украйна?", попита риторично Подоляк и добави: "Нека бъдем ясни, определено няма да си играем на "омиротворяване на агресора" и да му угаждаме с вдигане на санкциите".

Ердоган каза след разговори с Путин, че скоро ще е възможно съживяването на зърнената сделка, от която Русия излезе през юли, тъй като Москва се оплаква, че собственият ѝ износ на зърно и торове са сериозно възпрепятствани.

Високопоставен украински служител каза по-рано днес пред Ройтерс, че Киев не очаква ситуацията със зърнената сделка да се промени след вчерашните разговори между лидерите на Русия и Турция.

Ердоган вярва, че скоро ще бъде постигнат "добър резултат" по възобновяването на черноморската зърнена сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че вярва, че скоро ще бъде постигнат "добър резултат" по възобновяването на черноморската сделка за зърно, който ще отговори на очакванията. Това предаде Анадолската агенция.

"Възобновяването на инициативата е приоритет за целия свят. Ние сме в тесен контакт с ООН по този въпрос", каза Ердоган пред репортери късно снощи в президентския самолет на връщане от Русия.

Ердоган каза, че ще обсъди въпроса с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк по-късно този месец в кулоарите на Общото събрание на ООН.

"Бих искал да повторя, че оценяваме и подкрепяме усилията на Гутериш, генералния секретар", добави той.

Вчера Ердоган бе на еднодневно работно посещение в руския град Сочи, за да обсъди с президента Владимир Путин регионални и глобални въпроси, както и двустранните отношения. Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена сделка, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза, беше основен въпрос на срещата.

Според Турция сделката трябва да бъде възобновена чрез отстраняване на редица недостатъци, които са били установени, като няма алтернатива на инициативата, понеже други идеи не са успели да предложат "устойчив, сигурен и траен" модел, основан на сътрудничество между страните.

През юли Москва спря участието си в сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, които бяха затворени след началото украинско-руската война през февруари 2022 г.

Москва се оплака, че Западът не е успял да изпълни задълженията си за износа на зърно от Русия и че до страни в нужда не достига достатъчно украинско зърно. Русия казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките пречат на руския износ на зърно.

Нов пакет предложения, руски очаквания

"В резултат на нашия принос ООН подготви нов пакет, който ще проправи пътя за възобновяване на инициативата. По време на посещението си в Москва (турският) външен министър (Хакан Фидан) обсъди техническия аспект на този нов пакет от предложения с руския си колега (Сергей) Лавров", каза още Ердоган.

"Днес обсъдих подробно въпроса и с Путин. Също така вярвам, че ще постигнем добър резултат, който ще оправдае очакванията за кратко време", допълни турският президент.

Ердоган каза, че Русия има две искания

"Първо, включването на руската земеделска банка в системата SWIFT (международна банкова система). В момента руските банки са извън системата SWIFT поради санкциите. Второ, корабите, използвани за превоз, трябва да бъдат застраховани. Корабите трябва да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до европейски или други пристанища", каза Ердоган, като посочи липсата на застраховка на корабите.

На 28 август Ердоган каза, че Гутериш предлага не връщане към SWIFT, както руснаците искат, а посреднически механизъм, подобен на SWIFT.

Ердоган също така изрази надежда, че руско-украинската война ще завърши със "справедлив и траен" мир на основата на международното право, като повтори, че Анкара е готова да изпълни своята роля. Турция, международно възхвалявана за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната чрез преговори.