До този извод са достигнали учени от Университета на Тел Авив. Така те оборват битуващото доскоро мнение, че пазарът на криптовалутата не може да бъде манипулират от малък брой участници.

Информацията е на Journal of Monetary Economics. Учените проучили най-силните дни на поскъпване на биткойна на борсата Mount Gox, в края на 2013 година, когато курсът от 150 скочи на над 1000 долара. Така достигнали до извода, че точно в този период много активни са били двата робота, очевидно принадлежащи на един и същи човек.

Те са провеждали различни интервенции, купувайки биткойни в зависимост от движението на пазара и така са надували балона на цената му. И въпреки че всичките им транзакции са проверени и потвърдени, никой не е контролирал придобитите от тях криптовалути.

Освен това, когато Markus и Willy участвали в търговете, цената на биткойна се е покачвала средно с 4% на ден. Така неизвестният собственик на роботите е купил 600 000 биткойна, които тогава са стрували 188 000 долара. Двата робота не са действали непременно заедно. първо се е появил Markus, после след неговата деактивация се е появил и Willy.

Купената от тях криптовалута не е продавана и това вероятно е предпазило борсата тогава от колапс. След време се изяснило, че от криптоборсата Mount Gox са изчезнали около 650 000 биткойна. Учените от тел Авив смятат, че има връзка между това изчезване и работата на роботите.

Те не изключват и възможността роботите да са пуснати от самата криптоборса, за да се скрие кражбата на биткойни и да се закрепи нейното финансово състояние.