Като дете най-честия въпрос, на който се е налагало да отговаряш със сигурност е бил "Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?". И ти си казвал с грейнали очи "полицай, скейтър, космонавт, балерина", нали? Децата вярват, че всичко е възможно. Дали това важи и за възрастните обаче е темата на днешната статия.

Упование в една детска мечта

Сто процента си чувал за Мира Добрева, а ако не я познаваш по име, Гугъл ще помогне. Мира Добрева е родена в Златоград, малко българско градче, през 1972-а година, когато телевизията едва започва да навлиза в България и от дете мечтае да бъде телевизионна водеща. Като с всяко ново нещо, обаче, телевизията се струва изключително съмнителна кариера на всички хора от обкръжението на бъдещата водеща. Всички около нея твърдят, че тя няма как да успее, понеже не е "от сой", понеже няма връзки и поради още десетки различни причини. Близките й просто не вярват, че малката Мира Добрева някой ден ще бъде излъчвана по телевизията, камо ли пък, че ще е една от най-обичаните телевизионни водещи в България. Но тя е вярвала. Вярвала е, че тази кариера е не само възможна, но е възможна за нея.

Дотук добре, вярвала е. Ама само с вяра гради ли се кариера? Естествено, че не.

Какво да правя тогава?

Между мечтата и реалността стоят действията и постоянството. Ето пет стъпки, които да вземеш, за да започнеш пътя към мечтаната кариера.

  1. Не се доверявай напълно на своите роднини и близки, защото това да постигнеш успех в каквато и да е сфера е рисковано и страшно. Хората около теб ще се опитват да те разубедят, но ако успеят, ти ще платиш със щастието си и кариерното си удовлетворение.
  2. Разбери ти какво мислиш за тази твоя мечта - наистина ли вярваш, че е възможна или само ти се иска да е така. Когато мислиш, че няма как точно ти да станеш най-известния татуист в света, поведението ти ще следва това вярване. Ако само промениш как ти самият виждаш своята цел, това ще доведе до промяна в поведението ти, ще се отвориш за повече възможности и ще започнеш да действаш по посока на своята мечта.
  3. Провери ти какво мислиш за себе си. Вярваш ли, че притежаваш качествата, необходими за успех в желаната от теб кариера? Сигурен ли си? Важно е да се уповаваш в себе си като способния човек, който си.
  4. Представяй си всеки ден, че си постигнал мечтата си - какъв е животът ти тогава, какво усещаш, какво правиш и чувстваш. Човешкият ум не различава какво си представяш от това какво преживяваш - ако си мислиш всеки ден как ще си прецакаш матурите или изпитите, например, ще се чувстваш гадно всеки път щом седнеш да учиш, което ще доведе до неуспешно взети матури/изпити и обратното.
  5. Направи план за действие и дерзай. Мечтата ще си остане мечта, ако просто седиш и я чакаш да ти се случи.

Независимо в какво вярваш, на 26.09 в Интерпред ще имаш възможност да се участваш в казуси от работодатели и да се научиш как да планираш кариерата си по време на уникалната по рода си конференция Scale Up Your Career. Напълно безплатно! Повече информация тук - http://scaleupyourcareer.com/