Тайванската корпорация "Поу Чен" (Pou Chen), която произвежда спортни обувки за компании като "Найки" (Nike) и "Адидас" (Adidas), спря дейност във виетнамския си завод в Хошимин, след като ограниченията за Ковид-19 удариха фабриките в бизнес центъра, предадоха Ройтерс и БТА.

Здравното министерство на Виетнам информира вчера в комюнике, че производството в подразделението на тайванската компания "Поуюен Виетнам" (Pouyuen Vietnam) ще бъде спряно за 10 дни.

Държавните медии съобщиха, че са били регистрирани 49 случая на Ковид-19 в завода в Хошимин, който е в епицентъра на най-лошото проявление на пандемията от коронавируса в страната.

Акциите на "Поу Чен", най-големия производител на маркови спортни и всекидневни обувки в света, поевтиняха с 1,3 процента при закриването на вчерашната търговия.

След като успешно удържаше разпространението на Ковид-19 през по-голямата част от пандемията, Виетнам е изправен пред скок на новозаразените от края на април.

Рекордният брой инфектирани и стриктните ограничения за придвижване принудиха заводите в северните провинции да работят под производствената си мощност. Там са разположени доставчиците на "Епъл" (Apple), "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics) и други глобални технологични компании, според информирани източници.

"Поуюен Виетнам", най-големият работодател в града с 56 000 души персонал, не е успял да уреди работниците му да спят в обекта, както изискват властите, за да позволят заводите да останат отворени, съобщи здравното министерство.

Въпреки най-новия скок на случаите на Ковид-19, Виетнам отчита сравнително ниско равнище спрямо други страни - общо 36 605 заразени и 130 починали, отбелязва Ройтерс.