Японски прокурори са повдигнали обвинения срещу американците Майкъл Тейлър и сина му Питър във връзка с бягството на бившия шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон в Ливан, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Окръжните прокурори в Токио разпитват двамата, откакто бяха екстрадирани от САЩ по-рано този месец. Те са задържани в Токио от 2 март.

Прокуратурата съобщи, че баща и син Тейлър днес са били официално обвинени в подпомагане на бягство на престъпник.

Разследващите подозират, че Майкъл Тейлър, който е бивш служител на американските спецчасти, и неговият син са се срещнали през декември 2019-а в токийски хотел с Гон. Това е станало след неговото бягство от домашния арест. Заедно те заминали за Осака, а на международното летище в Осака Гон бил пренесен без проверка в сандък, предназначен за звукова апаратура и с частен самолет излетял за Турция. Там бил прехвърлен на друг частен самолет, който го откарал в Ливан.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година. Според японските разследващи той не е декларирал по установения ред възнаграждения за 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени като председател на съвета на директорите на "Нисан" от 2010-а до 2018 година. На Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови нарушения.

През април 2019 година той бе освободен от задържането си под стража и поставен под домашен арест срещу гаранция от над 12 милиона евро.