Инфлацията в Ню Йорк пристигна на Уолстрийт и носи усмивки на лицата на младите банкери - под формата на много по-дебели заплати. Така започва публикация в CNN за възнагражденията на младите финансисти в Голямата ябълка (както също е известен Ню Йорк).

JPMorgan Chase (JPM) вдига заплатата на анализаторите в първата им година до 100 000 долара (годишно), в сравнение с досегашните 85 000 долара, съобщи CNN Business, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Повишаването на заплащането, което влиза в сила на 1 юли, означава, че някои от Поколението Y (известно още като милениал - millennials) и Поколението Z (такива се смятат хора, родени между 1996 и 2009 г. - Gen Zers) ще правят шестцифрени заплати, излизайки от колежа, отбелязва американското издание.

JPMorgan също повишава заплатите на анализаторите втора година до 105 000 долара от 90 000 долара и заплатите за служители трета година от 95 000 на 110 000 долара, каза източникът, потвърждавайки доклад на Insider. Говорител на JPMorgan отказа коментар.

Походът нагоре ще направи JPMorgan най-доходоносната голяма банка за млади анализатори - хитър ход на фона на продължаваща война за таланти между Уолстрийт и Силициевата долина, където много технологични компании предлагат по-голяма гъвкавост за работа от разстояние.

Алън Джонсън, управляващ директор на консултантската компания, специализирана в обезщетенията Johnson Associates, каза, че тези действия са знак за "здравословен бизнес и затегнат пазар на труда".

Банковата култура попадна под прожекторите наскоро, след като група младши анализатори в Goldman Sachs (GS) подробно описаха ужасите от 95-часови работни седмици и спане само по пет часа на нощ. Това накара Goldman Sachs да обещае да ускори наемането на млади банкери и да освободи служителите от работа в събота.

В по-широк смисъл много предприятия имат проблеми с намирането на работници - особено такива с по-ниско заплащане, докато пандемията отшумява. Според правителствената статистика САЩ са имали рекордните 9,3 милиона свободни работни места през април.

За тази цел Bank of America (BAC) обяви миналия месец, че планира да повиши почасовата минимална заплата на служителите си в САЩ до 25 долара до 2025 г.

JPMorgan, освен че плаща повече на млади анализатори, направи още един ход тази седмица, който може да привлече по-млади клиенти за работа. Банката обяви във вторник сделка за придобиване на OpenInvest, стартъп, специализиран в насоки за устойчиво инвестиране, което е особено популярно сред милениалите, пише в заключение CNN.