Обединеното кралство е загубило 83% от основните си универсални магазини за петте години след срива на веригата BHS (British Home Stores, стоки за дома).

Процентът подчертава степента на сътресения в сектора на фона на пандемията от Covid, която ускори промените в навиците за пазаруване.

Данните, събрани от компанията за информация за търговски имоти CoStar Group, също разкриват, че повече от две трети от тези магазини остават незаети.

Около 237 големи магазина все още не са поети от нов бизнес.

"Данните несъмнено подчертават ускоряването на промяната в сектора на търговията на дребно през последните години, което пандемията само изостри", каза пред BBC   ръководител анализи на CoStar Group Марк Стансфийлд.

CoStar проследи най-големите британски вериги, от BHS и Beales до Debenhams и House of Fraser, от 2016 г. до наши дни.

Преди пет години те имаха 467 магазина. Сега обаче са останали само 79.

Стансфийл изрази увереност, че настъпва промяна и нейната скорост скоро ще се засили.

"Все повече виждаме далновидни собственици на недвижими имоти да изпреварват проблема, преоформяйки виждането си кои са основните активи в нашите градски центрове, като така ще осигурят фокус за рестарт", каза той.

От 467 магазина през 2016 г., през 2021 действат 79, тоест 388 са затворени, 83%;

237 магазина стоят празни, а площите на 151 са наети отново.

От тези 237 празни в момента, за 52 вече има или твърди планове, или стартирало планиране за промяна на предназначението. Изследването е направено през юли.

"Мисля, че ще видим още много планове да излязат наяве през следващите месеци. Със затварянето на магазини идват и нови възможности."