Не всяка година икономиките се сблъскват с такава стагнация, каквато преживяхме през последната година, затова и никой не трябва да се изненадва, че на пазара на труда ще му отнеме известно време, за да се успокои. Това коментира водещият на британското Радио 4 Евън Дейвис по темата дали във Великобритания има недостиг на служители.

Пандемиите обаче могат да ускорят социалните и икономическите промени. През последната година Ковид-19 подтикна много чуждестранни работници във Великобритания да се върнат у дома, за да се справят със ситуацията. Не можем да сме сигурни, че всички те ще изберат да се върнат, отбелязва журналистът.

Той цитира Анна Янчук, основател на голяма полска фирма в Илинг, Западен Лондон, която споделя, че повечето от близките й приятели са се преместили обратно в Полша.

"Това, което те ценят, е близкият контакт със семействата им. Те направиха своя избор и избраха своите приоритети", казва Янчук.

Добавете Брекзит към уравнението, продължава авторът на радиопрограмата, и остарялото предположение, че компаниите могат просто да наемат допълнителни хора от Източна Европа, за да запълнят всички празнини, и тогава ще разберете по-добре събитията, които затрудняват днес живота на работодателите. Те трябва да плащат повече, за да намерят работниците, от които се нуждаят - не само за пандемията, нито само за т. нар. пингдемия, но и за постоянно.

Джеймс Рийд, председател на Рийд (Reed), един от най-големите сайтове за набиране на персонал в Обединеното кралство, каза за предаването на Радио 4, че заплащането в хотелиерството и кетъринга се е повишило с 18 процента при обявяването на работни места в техните сайтове и с 14 процента за всички работни места, които плащат до 25 000 лири или по-малко. Очевидно работодателите не се надяват, че в света след Брекзит и след ковид служителите ще се завърнат на работа при старите условия, посочва експертът.

Водещият Ейвън Дейвис излага и друга версия за това, което се случва - Великобритания просто е във временен, пост-пандемичен коловоз и нормалното обслужване ще се възобнови скоро. Това твърдение се основава на факта, че пандемията е извадила от строя определени видове дейност, като същевременно е увеличила търсенето на други места. Пренасочено е търсенето на работни места от търговията към онлайн пазаруването и доставките по домовете, например.

Според баронеса Миноуч Шафик, бивш заместник-управител на Банк ъв Ингланд (Bank of England), това е доказателство за разнопосочно възстановяване.

"Някои сектори растат бързо и трябва да наемат хора, други сектори са в упадък и вероятно няма да наемат отново хората, които може да са съкратили по време на пандемията", казва тя.

"Отпускането на помощи запази хората на сегашните им работни места, вместо да им позволи да се преместят там, където ще бъдат в бъдеще", допълва баронеса Шафик.

В търсене на отговор на въпроса дали това е исторически обрат, журналистът Дейвис се обръща и към статистиката.

През една обикновена година може да се очаква един на всеки десет работници да смени работата си. Не се знае колко хора, които биха могли да се преместят, но са сметнали, че е по-добре да не рискуват във време на пандемията, са останали на старата си работа, дори при само 80 процента от нормалното заплащане в схемата за запазване на заетостта.

Ако тази сметка е правилна, то това означава, че ще има недостиг на работна сила основно в развиващите се сектори, казва в заключение авторът на предаването по Радио 4.

Освен ако няма голяма и трайна промяна в миграцията, ние излизаме от пандемията в момента, но едва ли става дума за нов исторически тласък в преразпределението на труда, заключава той.