Британските универсални магазини Дебенамс (Debenhams) ще започнат процедура по ликвидация, която ще доведе до затваряне на търговските обекти и евентуална загуба на 12 000 работни места, предаде Ройтерс.

Решението е взето, след като не е намерен купувач за веригата, уточни администраторът на процедурата Еф Ар Пи адвайзъри (FRP Advisory), допълва БТА.

Колапсът на групата Дебенамс, която има 124 магазина във Великобритания, беше обявен само ден след като в процедура по несъстоятелност влезе друг голям британски търговец на дребно - Аркадия (Arcadia) на предприемача Филип Грийн, за който работят 13 000 души.

Дебенамс ще продължи дейността на магазините си във Великобритания и в онлайн платформите, докато не бъдат изчистени наличните и договорените складови запаси, допълни Еф Ар Пи.

Джей Ди спортс (JD Sports) обмисляше да отправи оферта за придобиването на Дебенамс, но се отказа след краха на Аркадия, допълва Асошиейтед прес.

Аркадия, която притежава известни марки като Бъртън (Burton) и Топшоп (Topshop), е най-големият концесионер в магазините на Дебенамс.

Британското правителство е в готовност да подкрепи служителите, засегнати от ликвидацията, заяви днес говорител на премиера Борис Джонсън.

Деригата Дебенамс има 242-годишна история, тя започва, ĸoгaтo ocнoвaтeлят й Уилям Kлapĸ cъздaвa мaгaзин зa дpaпepии в лoндoнcĸия Уecт Eнд.

До 1950 г. Дебенамс има над 100 магазина и e нaй-гoлямaтa гpyпa yнивepcaлни мaгaзини във Великобритания.

Припомняме, че веригата отвори магазин и в България чрез договор за франчайз. Компанията откри първия си обект в страната в софийския Bulgaria Mall през декември 2012 година. Той бе закрит преди близо 3 години.