Унгария ще поиска от ЕС удължаване с една година на изключението от санкциите срещу руския петрол, което дава възможност на словашката рафинерия "Словнафт" (Slovnaft), поделение на МОЛ (MOL), да изнася за Чехия рафинирани петролни продукти, произведени от руски петрол.  Това съобщи външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА.

След среща със словашкия си колега Сиярто заяви, че МОЛ се нуждае от още година, за да приключи инвестициите си в "Словнафт", които да дадат възможност на рафинерията за преработва неруски петрол.

МОЛ притежава рафинерии в Унгария и Словакия, захранвани главно от южната тръба на петролопровода "Дружба". Словакия получава почти целия си петрол от Русия, но планира постепенно да намали количествата и да започне да получава от други източници.

През април президентът и изпълнителен директор на МОЛ Жолт Хернади обяви, че компанията планира да финансира частично технологични инвестиции на стойност 500-700 милиона долара, за да могат рафинериите в Унгария и Словакия да преработват и други сортове петрол освен руския Уралс.

През миналата година едва 5 на сто от петрола, влязъл в Словакия, не е бил руски, но до края на 2023 г. количеството му трябва да се увеличи до 30-35 на сто, допълни Хернади.

От 1 юни Украйна повиши с 25 на сто таксите за транспортиране на петрол през територията си по магистралния нефтопровод "Дружба".

Междувременно Русия съобщи, че ще намали от август добива си на петрол с 500 000 барела дневно.

"В опит да балансира цените и петролните пазар Русия доброволно ще свие износа си на суров петрол с 500 000 барела дневно", се посочва в изявление на вицепремиера Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

Петролът поскъпна днес, след като стана ясно, че Саудитска Арабия удължава и през август започналите от началото на юли намаления на добивите. Рияд доброволно сви добива си с 1 милион барела дневно от 1 юли.

ИЗБРАНО