Brookfield Business Partners обмисля да продаде ядрената компания Westinghouse Electric Company, заяви изпълнителният директор на инвестиционното дружество Сайръс Мейдън в конферентен разговор с анализатори на 5 февруари. На него бяха обсъдени финансовите резултати за четвъртото тримесечие, съобщава World nuclear news.

Припомняме, че Brookfield със седалище на Бермудските острови, завърши закупуването на Westinghouse от японската корпорация Toshiba през август 2018 г., след което Westinghouse излезе от процедурата по защита от несъстоятелност в САЩ като преструктурирана. Енергийната компанията беше пред фалит и на практика бе спасена от инвестиционното дружество.

Малко преди да обяви несъстоятелност, американското дружество направи презентация в София на своя ядрен блок AP - 1000 с намерението той да бъде построен на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

"Ние сме като на кръстопът, защото бихме могли да продадем част от компанията или цялата компания, предполагам, ако искаме", каза Мейдън по време на онлайн събитието. "Можем да се придържаме към Westinghouse и да продължим да изцеждаме тези невероятни парични потоци, но всичко ще се свежда до това, каква е стойността, която можем да получим спрямо това, което можем да създадем, като го запазим ...

Но в даден момент от време със сигурност ще тестваме малко пазара и ще видим дали можем да отчетем пазарната стойност за този вид бизнес", обясни мениджърът. Той подчерта "невероятната" стойност на американския доставчик на реактори.

"Първоначалната оценка на собствения капитал" на Brookfield бе за 920 милиона щатски долара за 100% от ядрения бизнес на дружеството, което генерира 30% свободни средства при доходността от дивидентите. Има "все още място за растеж", добави Мейдън. "Възможно е да разгледаме някаква форма на осигуряване на приходи от продажба, но бихме го направили само с изключителна стойност", обясни мениджърът.

По-голямата част от рентабилността на Brookfield идва от бизнеси, които са достигнали производствени мащаби и генерират стабилни парични потоци", каза още той и даде за пример с четири от най-големите компании в портфолиото в момента - Westinghouse, Sagen (частен доставчик на застраховки за ипотечно кредитиране в Канада), Clarios (доставчик на автомобилни технологии за акумулатори, производство и дистрибуция) и BRK Ambiental (бизнес за пречистване на вода), които генерират повече от 10 пъти по-голяма печалба преди данъци (EBITDA), от тази през 2016 г.

В края на годината Westinghouse изплати дивидент в размер на 265 милиона щатски долара, от които Brookfield получи 115 милиона долара. За около две години и половина и без да се увеличи нивото на дълга на Westinghouse, Brookfield получи повече от 370 милиона щатски долара дивиденти, което е почти цялата първоначална капиталова инвестиция.

"Westinghouse наистина е страхотен генератор на пари", подчерта Сайръс Мейдън.

3e-news.net