Френският производител на цимент Lafarge ("Лафарж") се призна за виновен в САЩ за това, че в дейността си е подкрепял "Ислямска държава" и други терористични групи, съобщи Би Би Си (BBC).

Компанията се съгласи да плати глоба от 777,8 милиона долара заради това, че е плащала, за да поддържа работата на завода си в Сирия след избухването на гражданската война през 2011 г.

Прокурорите заявиха, че за пръв път компания се е признала за виновна в САЩ за подпомагане на терористи.

От своя страна Lafarge изрази дълбокото си съжаление за действията си подчерта, че поема отговорност за това, което са правили отделни нейни ръководители.

Производителят на цимент, който беше купен от швейцарската Holcim ("Холсим") през 2015 г. и вече носи името LafargeHolcim, заяви също така, че поведението на тези ръководители е било в явно нарушение с кодекса за поведение на Lafarge.

Фирмата отвори завода си в Джалабия, недалеч от турската граница, през 2010 г. след инвестиция от 680 милиона долара.

Американските прокурори заявиха, че сирийското поделение на Lafarge - Lafarge Cement Syria S.A., е платило на "Ислямска държава" и на друга терористична група - Фронтът ал Нусра, 5,92 милиона долара за защита на персонала в завода, в момент на засилване на гражданската война в страната. Ръководителите оприличили договорките на плащане на "данъци", казаха прокурорите.

Lafarge в крайна сметка евакуира завода през септември 2014 г., когато "Ислямска държава" пое контрола над града и самия завод. Но преди да се оттегли, сделките с терористите помогнаха на компанията да реализира продажби за 70,3 милиона долара, обявиха прокурорите.

След като проведе вътрешно разследване, компанията призна, че са плащани подкупи. Но заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако заяви във вторник, че действията на Lafarge "отразяват корпоративната престъпност, която е достигнала ново дъно и много тъмно място". Бизнесът с терористи не може да е нормален бизнес, добави тя.

Holcim - сегашният собственик на Lafarge, заяви, че не е замесен, тъй като никога не е оперирал в Сирия. Добави че бивши ръководители на Lafarge, замесени в подкупите, са укрили това от Holcim, както и от външни одитори.

Ерик Олсен, който беше главен изпълнителен директор между 2015 г. и 2017 г., се оттегли от поста си след разследване на дейността на Lafarge в Сирия.

Министерството на правосъдието на САЩ отбеляза, че в договорките с терористи са участвали висши ръководители на Lafarge, които са знаели, че рискуват да се сблъскат с правосъдието. Те са се опитали да изискат от "Ислямска държава" да не включва името "Lafarge" в документи, което би оставило отпечатък, а много от участниците в схемата са използвали лични имейл адреси, а не корпоративните такива, за да осъществят заговора, посочи министерството.

Lafarge е изправена пред обвинения в съучастие в престъпления срещу човечеството и заради дейността си в Сирия и във Франция, но компанията отрича твърденията.