Базираният в Глазгоу стартъп Katrick Technologies разработи иновативна технология за производство на зелена електроенергия. Турбините му Wind Panel не са конвенционални високи кули с перки, а са шестоъгълни и оформени като пчелна пита. Те могат да бъдат монтирани върху върховете на сгради или други конструкции в градовете.

За разлика от традиционните вятърни турбини, които генерират електричество чрез въртене, Wind Panel използва осцилиращи аерокрила. Всяко устройство има шест тунела с клапите вътре. Те преобразуват кинетичната енергия от вятъра в механични трептения, след което се превръщат в електричество.

Инвеститорите в традиционни вятърни паркове често се сблъскват с логистични и финансови предизвикателства поради голямата площ земя, необходима за поставяне на турбини, и високите разходи за поддръжка. За разлика от това Katrick твърди, че малките турбини с форма на пчелна пита са особено подходящи за инсталиране в градски райони. За разлика от конвенционалните решения, Wind Panels работят в по-широк диапазон от скорости и посоки на вятъра, при това на ниски височини. Проблем за стандартните турбини е и, че е недопустимо да се поставят в градска среда високи пилони с ветрогенератори.

Иновативният ветроенергиен "пчелен" панел е разработен в сътрудничество с изследователската организация Manufacturing Technology Center (MTC).

Първата фаза на тестване се проведе в университета Стратклайд в Глазгоу. Инженерите, работещи върху разработката на прототипа, очакваха да постигнат между 25 W и 40 W механична мощност при скорост на вятъра от 12 метра в секунда. Въпреки това Wind Panel достига средно 41,1 W при само 10,2 метра в секунда, според данни на компанията.

Остават още две тестови фази. Първо, с условия, които симулират природата. Последният етап е да оптимизираме дизайна в съответствие с резултатите, разкриват от Katrick.

"Търсенето на чиста електроенергия ще нарасне значително, когато се отдалечим от използването на енергия, произведена от изгаряне на изкопаеми горива. Но тъй като разпределителните мрежи може да не са в състояние напълно да задоволят това търсене, ще трябва да можем да генерираме възобновяема енергия на местно ниво или в сгради. Новата технология на Катрик е чудесен пример за това как може да се постигне това, каза Стив Несбит, главен технолог в отделна за изградена среда за живот към MTC.