Добрата вест е, че всички споделяме една цел - зеленият преход и постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г. Предизвикателството е голямо и от технологична, и от социално-икономическа гледна точка. TotalEnergies, която е една от най-големите енергийни компании прие за своя цел постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г. Както казва изпълнителният ни директор, като нефтогазова компания, ние сме част от проблема, но сме и част от решението. Когато се преименувахме от Total на TotalEnergies променихме и самата компания. Вече участваме в зеления преход. По своята същност това не е просто преход, а е дълбока трансформация, през която трябва да мине цялото общество. Това сподели Ив Лю Стънф, управител на TotalEnergies EP Bulgaria на организираната от Dir.bg и 3Е-news международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка ESG политики и технологии на бъдещето".

"Амбицията ни е да бъдем сред лидерите в зеления преход на енергетиката и през 2030 г. да сме сред петте водещи компании в производството на електроенергия от възобновяеми източници", посочи Ив Лю Стънф. Той обясни и как TotalEnergies смята да върви по пътя към постигане на нетни нулеви емисии в рамките на обхват 1 и 2.

"Вече сме заложили като цел 40 % по-малко въглеродни емисии (CO2) до 2030 г. отколкото сме имали през 2015 г. Затова работим по енергийната ефективност, електрификацията, драстичното намаляване на непрекъснатото факелно изгаряне на газ в нашите инсталации, както и улавянето и съхраняването на въглерода, отделян от някои от тези инсталации."

Представителят на TotalEnergies за България допълни, че за постигането на обхват три от целта за намаляване на емисиите, компанията работи заедно с обществото за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. "Подобна цел може да се осъществи, само когато работим заедно с нашите потребители, с участието на всички заинтересовани страни", категоричен бе Лю Стънф.

По отношение на обхват три, той заяви, че се прилагат и предвиждат различни действия по отношение на промяната на енергийния микс. "В публикувания ни наскоро доклад за устойчивостта, посочваме, че до 2050 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници ще бъде до 50 % от общото енергийно производство на нашата компания. Към това се стремим - все по-голям дял в производство на електроенергия", обясни той.

В тази връзка управителят на TotalEnergies за България обясни, че залагането на целта "Нетна нула" съвсем не означава, че няма изобщо да се потребява нефт и газ. "Производството на пластмаса и полимери например ще продължи, с използването на нефт и газ. За да се постигнат нетни нулеви емисии заедно с обществото, TotalEnergies ще помогне за елиминирането на равностойността на 100 милиона тона CO2 годишно, произведени в обхват 3, чрез проекти за съхранение на въглерод и и-горива. Паралелно с това ще разработваме и други енергийни ресурси като водород, биомаса, и други чисти източници, така че всяка година да намаляваме въглеродните емисии".

"Промяната на микса не означава, че това ще стане от днес за утра, а че ще постигаме тази цел постепенно и прогресивно. Светът ще се нуждае от повече газ в краткосрочен план, за да постигне желаните цели, но общото производство на газ ще започне да намалява до 2035 г. ", посочи Ив Лю Стънф. Що се касае за нефта, той уточни, че очакването е общото производството да започне да намалява още през това десетилетие.

Лю Стънф не спести и амбициите на компанията по отношение на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). По думите му, компанията вече произвежда около 11 ГВт от различните ВЕИ по цял свят. "Имаме пилотни проекти за производство на зелен и син водород. Целта ни е в близко бъдеще да постигнем производство на по-чист водород. Също така планираме да увеличим и производството си на биогаз и биогорива. Наистина искаме да бъдем мултиенергийна компания", добави той.

TotalEnergies иска да присъства по цялата енергийна верига и затова разработва например и зарядни станции за електромобили в много градове и държави по света.

Що се отнася до България, продължават и дейностите по проучване на изключителната икономическа зона на Черно море и в частност блок "Хан Аспарух" за наличие на природен газ. Откритие на газ би било от изключително значение както за страната, така и за компанията.

" В България сме от 10 г. Започнахме с проучване на нефт и газ в дълбоката зона на Черно море и продължаваме. Смятаме, че откритие на газ може да донесе енергийна сигурност за България и газът да бъде мостово гориво между 2030 и 2050 г.", посочи Лю Стънф. Нещо повече, френската компания, която е сред най-големите доставчици на втечнен природен газ (LNG) в света, обсъжда и възможностите за сътрудничество с "Булгаргаз" в краткосрочен план.

TotalEnergies, която работи по ВЕИ проекти в 50 държави в света има индиректно участие и в два соларни парка в България. Интересът ни е насочен към идеята за развитие на наземни възобновяеми проекти, като офшорната вятърна енергия също е възможност, но се изчаква визията на институциите. В България в момента липсва регулаторна рамка за този сегмент от вятърната енергетика.

"Мисля че трябва да проявим оптимизъм. С повече воля България може да извърши трансформация и да има амбициозни цели. След това обаче трябва ясно планиране. В качеството ни на инвеститор за нас е важно и необходимо да има предвидимост и фискална стабилност. Това са важни съображения, които България трябва да има предвид, поради значителната конкуренция между държавите за привличането на инвеститори. Това трябва да е част от един цялостен пакет", коментира в заключения директорът на TotalEnergies за България Ив Лю Стънф.

 

Вижте снимки от събитието ТУК >>