Toblerone ще загуби изображението на планинския връх Матерхорн от марката си поради промяна в мястото, където се произвежда.

Шоколадовото блокче, състоящо се от нуга, бадеми и мед, сега ще се произвежда предимно в Словакия, което означава, че трябва да се откаже от класическото си лого. Според швейцарското законодателство продукти на млечна основа могат да използват национални символи в маркетинга си, само ако са изцяло произведени в Швейцария.

Както може би мнозина са забелязали триъгълните парчета в бар Toblerone имитират високия 4478 метра Матерхорн, който е в швейцарските Алпи.

Връх Матерхорн

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вместо него ще бъде използвано ситуативно изображение на планински връх, според американската компания Mondelez, която произвежда тоблероните. 

Освен че ще се промени планината в опаковката, ще бъде използван и нов шрифт, както и ще бъде включен подписът на основателя Теодор Тоблер.

Говорител на Mondelez каза пред Sky News, че за да се отговори на повишеното търсене в световен мащаб компанията ще продължи да инвестира в иновации, маркетинг и в производството на Toblerone.

"Еволюиралата визуална идентичност се разкрива чрез променена опаковка, която включва отличителен нов шрифт и лого на Toblerone, които черпят допълнително вдъхновение от архивите на Toblerone и включването на подписа на нашия основател, Tobler."

"Берн е важна част от нашата история и ще продължи да бъде такава и в бъдеще."

Въпреки изявлението на говорителя преместването на производството на Toblerone със сигурност ще се отрази на Берн - столицата на Швейцария. Ето какво пише на интернет страницата на града: "...Toblerone - най-известният шоколад в света - също има своите корени в Берн. Знаете ли, че всяко едно блокче Toblerone, което се продава по света, все още се произвежда във фабриката на компанията в Берн?"