Китайското приложение за кратки видеа ТикТок (TikTok) поиска от съдия да спре опитите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението, а това подсказва, че принудителната сделка с Оракъл (Oracle) и Уолмарт (Walmart) все още не е уредена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Забрана за свалянето на ТикТок в САЩ вече беше отложена веднъж от правителството и сега трябва да влезе в сила в неделя. По-всеобхватна забрана на приложението е предвидена от ноември, около седмица след президентските избори.

Президентът Доналд Тръмп задейства този процес с изпълнителни заповеди през август, които определиха ТикТок и друго китайско приложение - УиЧат (WeChat) за опасни за американската национална сигурност. Администрацията не представи факти в подкрепа на това обвинение.

Тръмп настоява ТикТок да продаде американското си подразделение на американска компания. Президентът обяви, че ще одобри предложена сделка с Оракъл и Уолмарт, които ще придобият 20 процента в нова американска компания, наречена ТикТок Глобъл (TikTok Global). Той обаче отбеляза, че ще оттегли одобрението си, ако Оракъл няма "пълен контрол".

Двете страни в сделката за ТикТок изглежда не могат да се споразумеят за корпоративната структура на ТикТок Глобъл. БайтДенс (ByteDance), китайската компания майка на ТикТок, каза в понеделник, че ще продължи да притежава 80 процента от новата американска компания. Оракъл пък излезе с изявление, в което се посочва, че американците "ще бъдат мнозинство и БайтДенс няма да има собственост в ТикТок Глобъл."

Същевременно БайтДенс поиска от Пекинската служба по търговията лиценз за износ на технологии.

В заявлението не се уточнява дали искането е подадено във връзка с процедурата по сключване на сделка между БайтДенс и американски компании.

На 28 август китайското министерство на търговията и министерството на науката и техниката внесоха промени в Списъка с технологии, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки. Някои западни медии определиха това като опит на Пекин да контролира продажбата на китайската социална мрежа ТикТок на американски компании.