САЩ забраняват от 20 септември (неделя) свалянето на мобилните приложения ТикТок (TikTok) и УиЧат (WeChat) на американска територия. Това обяви днес министерството на търговията, цитирано от ДПА.

Забранява се разпространението на двете приложения, техни ъпдейти и свързани с тях кодове чрез американски магазини за мобилни приложения. Не се разрешава също така превеждането на парични суми чрез УиЧат.

Предлагането на интернет хостинг, мрежи за разпространение на съдържание, услуги по транзит на файлове и пиъринг към УиЧат, както и използването на кода на приложението в друг софтуер или услуги също са обхванати от забраната, в сила от неделя.

Същите ограничения ще се отнасят и за ТикТок от 12 ноември.

Президентът Доналд Тръмп се позова на опасения за националната сигурност при използването на потребителските данни и издаде изпълнителна заповед през август, според която ТикТок трябваше да бъде забранено на американска територия от средата на този месец, освен ако не бъде продадено на американска компания.

Днешните мерки още веднъж доказват, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, за да гарантира националната ни сигурност и да защити американците от заплахите от Китайската комунистическа партия, заявява министърът на търговията Уилбър Рос.

ТикТок ще бъде обхванат от същите забрани като УиЧат от 12 ноември, ако дотогава не бъде постигната сделка, която да успокои притесненията на администрацията, допълва министърът.

ТикТок, собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance), в момента преговаря за придобиване от американския софтуерен концерн Оракъл (Oracle)

Белият дом все още не е одобрил офертата на Оракъл, защото изглежда не става дума за пълноценна продажба на мобилното приложение, а по-скоро за създаване на смесено дружество.