Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) ще съкрати над 10 на сто от своите служители. Това съобщи технологичното издание "Електрик", което се позовава на вътрешно съобщение, разпространено в американската технологична компания. 

Ръководителите на отдели в "Тесла" са получили задача да определят кои от подчинените им са с най-съществен принос за развитието на компанията и да спрат временно изплащането на бонуси. От тях се изисква и да отменят годишните атестации на част от служителите, се посочва в публикацията на "Електрик", цитирана и от Ройтерс и БТА. 

В нея се отбелязва също, че "Тесла" е намалила производството на електромобили в своята т. нар. гигафабрика в китайския мегаполис Шанхай.

Компанията отчете спад на доставките си на електрически превозни средства през първото тримесечие на годината. Това се случва за първи път от близо четири години, посочва Ройтерс.

"Тесла" ще представи на 23 април финансовия си отчет за първата четвърт на годината.

Към декември 2023 г. компанията е имала общо 140 473 служители в целия свят. Очаква се съкращенията да засегнат около 15 000 от тях.