"Тесла" (Tesla) предупреди, че очаква значително забавяне на ръста на продажбите си през тази година. Американският производител на електромобили отчете спад на брутния си марж през последното тримесечие на 2023 г., предаде Ройтерс. Маржът е показател за рентабилността на дадена компания, който отразява процента на брутната й печалба спрямо нейните приходи или себестойността на продажбите й, информира investopedia.com.

Брутният марж на "Тесла" се е понижил до 17,2 процента през последните три месеца на миналата година при 24,3 на сто за периода октомври-декември 2022 г. В тези стойности не е включена финансовата подкрепа, която компанията е получила от американските власти заради това, че произвежда автомобили, които не замърсяват околната среда.

Свиването на брутния марж на производителя на електрически автомобили през четвъртото тримесечие на 2023 г. идва на решението на компанията да намали цените на редица модели електромобили, които произвежда, за да стимулира продажбите им.

Приходите на "Тесла" през последните три месеца на миналата година са се повишили с 3 на сто до 25,17 милиарда долара. Това представлява най-бавният им ръст на покачване от над три години, посочва Ройтерс.

Производителят на електромобили е постигнал целта си да достави на пазара 1,8 милиона коли през 2023, допълва БТА.