Автомобилостроителната компания "Тесла" (Tesla) до голяма степен е спряла производството в завода си край Берлин за близо две седмици заради нарушенията по веригите за доставки, причинени от нападенията на йеменските бунтовници хуси срещу кораби в Червено море. Това потвърди днес компанията, цитирана от ДПА.

Атаките на хусите по основните корабоплавателни маршрути, водещи към Суецкия канал, принудиха големите корабни компании да избягват района и да отклоняват плавателните си съдове към други маршрути, които като цяло са по-дълги.

"Заради липсата на части сме принудени да спрем производството на автомобили в "Гигафабриката" Берлин-Бранденбург между 29 януари и 11 февруари с няколко изключения", обяви компанията.

Производството ще бъде напълно възобновено на 12 февруари.

Заради промяната в маршрутите, наложена от ситуацията в Червено море, много кораби съобщават, че ще пристигнат в пристанището на Барселона със забавяне от 10 до 15 дни, тъй като трябва да заобикалят Африка, посочи ръководителят на пристанището Луис Салвадо, цитиран от Ройтерс.

По думите на Салвадо забавянията са засегнали кораби, пренасящи всевъзможни стоки, включително втечнен природен газ.

Междувременно стана известно, че производителят на електромобили очаква капиталовите му разходи да надхвърлят 10 милиарда долара през настоящата година, както и да бъдат в диапазона между 8 и 10 милиарда долара през всяка от идните две години, съобщи ДПА, позовавайки се на регулаторна документация, изпратена от компанията до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

Според документите "Тесла" ще се фокусира върху набор от нови продукти и инициативи, както и върху своите "производствени съоръжения на три континента" - Северна Америка, Азия и Европа.

Капиталовите разходи - средствата, които компанията инвестира в придобиването или подобряването на физически активи - ще бъдат предназначени за "пилотно разработване и производство на нови технологии за батерийни клетки, разширяване на мрежата от бързи зарядни станции (Supercharger) и инвестиране в автономна мобилност и други продукти, базирани на изкуствен интелект".

"Тесла" очаква да посрещне тези разходи чрез паричен поток от операции, подкрепени от ръст на продажбите.

Счетоводният баланс - общите активи на дружеството достигнаха 29,09 милиарда долара през 2023 г., което е увеличение с 6,91 милиарда долара спрямо 2022 г.

Паричните потоци, осигурени от оперативни дейности през 2023 г. и 2022 г., бяха съответно 13,26 милиарда долара и 14,72 милиарда долара, което отговаря на намаление с 1,47 милиарда долара. Капиталовите разходи възлизат на 8,90 милиарда долара през 2023 г., в сравнение със 7,16 милиарда долара през 2022 г.