Водещата парижка компания за таксиметрови услуги G7 спря от движение всички свои коли от модела "Тесла 3" след сериозен инцидент през уикенда, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на компанията.

Според публикации във френски медии автомобил от модела "Тесла 3" е ударил велосипедист и трима пешеходци преди да се блъсне във ван. Седем души са тежко ранени при инцидента.

Заместник-изпълнителният директор на G7 Ян Рикордел заяви, че използването на моделите "Тесла 3" ще бъде преустановено до приключване на полицейското разследване. Рикордел каза, че шофьорът на таксито не е бил на работа по време на инцидента в събота вечер, а е возел семейството си към ресторант.

Рикордел каза, че първоначалното разследване на "Тесла" е изключило хипотезата за техническа неизправност на автомобила. Ройтерс не е успяла да се свърже с "Тесла" за коментар.

"Тесла" събира подробни данни от сензори и камери на своите автомобили и е използвала подобни данни в миналото, за да оспори претенции при инциденти.

Акциите на "Тесла" паднаха с 3,5 процента на американския пазар, а индексът Насдак падна с 2 на сто.

Заместник-изпълнителният директор на G7 Ян Рикордел каза, че собствениците на коли "Тесла 3" ще бъдат изцяло компенсирани за загубите си по време на спирането от движение на тези модели. Компанията търси алтернативни варианти, за да могат шофьорите да възобновят работа за G7 възможно най-скоро.

G7 е една от най-големите таксиметрови компании в Париж с 9000 шофьора, които са независими оператори и собственици на автомобилите. Половината от колите на G7 са електрически или хибридни модели, като компанията се стреми до 2027 г. да разполага само със "зелени" коли.