Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) е започнала разследване срещу "Тесла" (Tesla Inc) във връзка с подаден сигнал, че компанията не е уведомила надлежно своите акционери и обществеността за рисковете от пожар заради дефекти в системата на слънчевите панели в продължение на няколко години, предаде Ройтерс, като се позова на официално писмо.

Разследването засилва регулаторния натиск върху най-скъпия автомобилостроител в света, който вече бе изправен пред федерално разследване за злополуки, включващи неговите системи за асистиране на шофьора.

Информация за опасения от пожар при слънчевите системи на "Тесла" е била публикувана и преди, но за първи път се съобщава за разследване от борсовия регулатор.

Според писмото на бившия служител на компанията Стивън Хенкес, "Тесла" и "СоларСити" (SolarCity), които се сляха през 2016 година, не са уведомили акционерите за рисковете от пожар поради неизправности в слънчевите панели. Освен това "Тесла" не е информирала клиентите си, че дефектни електрически конектори могат да доведат до възпламеняване. Над 60 000 клиенти на компанията и 500 предприятия са засегнати от този проблем, се твърди в писмото.

А акциите на "Тесла" поевтиняха с над 3% в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник, след като гръмна новината за започналото разследване срещу компанията. По този начин те вече се търгуват с повече от 20% под техния рекорден връх около 1243,49 долара. Това е технически сигнал, че акциите на Tesla са навлезли в т.нар. "мечи пазар" (трайна тенденция на поевтиняващи акции).

Спадът на акциите на лидера на пазара за електрически автомобили беше подсилен през последните седмици от продажбите на акции от страна на главния изпълнителен директор Илон Мъск. През последния месец той продаде свои акции в "Тесла" на стойност от приблизително 11 милиарда долара.