Американската автомобилостроителна корпорация "Тесла" (Tesla) обяви в сряда, че спирането във вторник (5 март) на производствената дейност на завода й край Берлин заради придунително прекъсване на електрозахранването, е "причинило щети в размер на няколкостотин милиона евро", предаде ДПА, на която се позова БТА.

Загубите на "Тесла" произтичат предимно от превозните средства, които не може да бъдат произведени и съответно няма да бъдат продадени, за да бъдат генерирани приходи. Това е посочил пред ДПА директорът на завода Андре Тиериг.

Той оценява загубата на компанията на над 1000 електрически автомобила дневно.

Андре Тиериг предполага, че производствената дейност няма да бъда възстановена поне до края на тази седмица. Цената на електромобилите, които произвежда "Тесла", варират между 45 000 евро и 60 000 евро, посочва ДПА.

Група крайнолеви активисти поеха отговорност за "нападение срещу електрозахранването" на завода, извършено във вторник. Подпален е електрически стълб, което е предизвикало голямо прекъсване на електрозахранването в района около завода.

"Днес саботирахме "Тесла", се посочва в писмо от групата "Вулкан", цитирано от ДПА .

"Германското правителство остро осъжда атаките срещу инфраструктурни обекти, сред които е и предполагаемия палеж, който доведе до спирането във вторник на работата на гигафабриката край Берлин", заяви в сряда правителствен говорител.

Т. нар. гигафабрика на "Тесла" е разположена край германския град Грюнхайде. Тя е единственият завод в Европа на американския производител на електрически автомобили, чийто мажоритарен собственик е милиардерът Илон Мъск.