Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTVв отговор на запитване от евродепутата Светослав Малинов.

Темата, свързана с отработеното ядрено гориво, представлява част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е меко казано нежелателна и опасна, заяви министърът.

България има договор, горивото се извозва на определена периодичност, имаме договор с Русия, това не е тайна, и спазваме всички изисквания на ЕС.

Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото извозване на отработеното ядрено гориво, допълни енергийният министър.

Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни, категорична беше Теменужка Петкова.

България повече от 40 години успешно управлява своята атомна централа, тя е една от най-сигурните в Европа, издържали сме най-високите стрес тестове и сме за пример пред останалите ядрени държави по отношение на това как се справяме и с отработеното ядрено гориво, и с управлението на нашата централа", каза енергийният министър.

Проектът за АЕЦ "Белене" е определен като един от най-безопасните в света, това пише ЕК през 2007 г. Просто трябва да се изпрати допълнителна информация в ЕК във връзка с настъпилите промени, обясни министърът.

По думите й никой няма да тръгне в посока, която би застрашила в най-малка степен живота и здравето на хората или да застраши националните интереси.

Теменужка Петкова обясни, че за момента държавата има ангажимент само да проведе процедура за избор на стратегически инвеститор.

"Ако тази процедура приключи успешно, то тогава акционерите в дружеството, искам само да подчертая, че един от акционерите е НЕК, т.е. българската държава, ние ще участваме така, както парламентът е определил в своето решение - единствено и само с наличните активи - материални и нематериални, но ще имаме блокираща квота, както по време на строителството, така и по време на експлоатация на централата. Това се прави с оглед да може държавата да контролира процеса, тъй като ядреният риск е за страната, на чиято територия се реализира подобна ядрена мощност",  обясни енергийният министър.

Ако процедурата приключи успешно, новите акционери ситуират компанията, те имат ангажимента да нотифицират допълнително ЕК за това, което се променя в проекта. В проекта ще се промени единствено и само някои от инвеститорите, допълни министърът.

С миньорите от Мини "Марица Изток" се провеждат регулярни срещи и има добър диалог, каза министърът.

"За нас е ясно, че българската електроенергийна система не би могла да издържи, ако не са налице тези централи, които произвеждат 46% от електрическата енергия на страната от въглища, а през зимата този процент достига 60%. Ние не можем и ние не мислим да се лишаваме от нашите вътрешни централи", каза министърът.

"Това, което прави правителството е да се борим, заедно с Полша водим дело срещу ЕК във връзка със завишените изисквания по отношение на големите горивни инсталации. Българският енергиен холдинг се опитва да подпомогне, да предостави ресурс така, че ТЕЦ "Марица Изток" 2 за купи емисиите, които са ни необходими, за да може централата да работи.

Тези централи гарантират нашата енергийна сигурност и никой не бива да си мисли, че можем да се лишим от тях с лека ръка", категоричен беше министърът.

Не е вярно, че няма стратегия за развитие на въгледобива. В момента разработваме новата енергийна стратегия на страната до 2030 г. с хоризонт 2050 г., и това ясно показва, че българската енергетика не може да съществува без този тип мощности и хората трябва да бъдат спокойни за работата си, за поминъка си, добави Теменужка Петкова.