С напредването на разследването, контролните екипи на Нисан започват да осъзнават мащабите на нарушенията на етичните норми, извършени от Карлос Гон, за да финансира начина си на живот, информира в. "Ле-з-еко" в електронното си издание.

Тайно плащани заплати, членства в яхтклубове, луксозен полилей и още много екстри. Нови документи сочат, че президентът и главен изпълнителен директор на Рено и бивш президент на Нисан е започнал още през 2003 година да заобикаля етичните норми на японския автомобилостроител.

Например едно много кратко писмо от 27 март 2003 година. В него Карлос Гон, пристигнал в Япония четири години по-рано, за да спаси Нисан, обявява официално на някоя си Клодин Оливейра, че автомобилостроителят е решил да създаде Глобален дарителски съвет, и че тя е избрана да стане единствен член на новата институция.

Писмото започва със "Скъпи господине" а всъщност то е адресирано до сестрата на Гон, която живее от години в Бразилия. В него той й съобщава за щастливото назначение, което й дава право на щедри хонорари. Според други писма, набавени в хода на разследването, Клодин Оливейра е получила между септември 2003 и декември 2016 година заплати и бонуси на обща стойност 755 000 долара.

"Проблемът е, че няма никакво доказателство, че тя е извършила каквато и да е работа. И най-вече - този Глобален дарителски съвет никога не е съществувал", изтъква източник, запознат с разследването.

Други документи показват как подразделения на Нисан в Холандия плащали сметки, свързани с неговия начин на живот. Така например през февруари 2014 година адвокатска кантора, наета от Гон в Бразилия, припомнила на служител от Нисан, че спешно трябва да се плати членството в яхтклуба в Рио де Жанейро. Фактурата е за 63 164 долара.

 

 

 В имейл от 29 септември 2017 година Карол Гон, сегашната съпруга на Карлос Гон, която тези дни се оплака от тежките условия в затвора, където е мъжът й, иска от служител на Нисан да плати на вътрешен дизайнер, нает за новата им луксозна вила в Бейрут. Сметката е за нов салонен полилей на стойност 65 000 евро.

Общо за купуването на къщата и пълното й обновяване Нисан е платил 16,7 милиона долара. Автномобилостроителят е собственик на жилищата в Рио и в Бейрут.  Разходите умело били управлявани от фонд, установен в Ливан и контролиран от филиал на компанията в Холандия.  Апартаментът в Рио струвал 5,8 милиона долара на Нисан, уточнява "Ле-з-еко".