Автомобилостроителният концерн "Стелантис" (Stellantis) обединява сили с американската компания "Арчър авиейшън" (Archer Aviation) в проект за създаване на електрически самолет, предадоха световните агенции и БТА.

"Стелантис", който бе създаден през 2021 г. чрез сливане на "Фиат-Крайслер" (Fiat Chrysler) и френската Пе Ес А груп (PSA Peugeot), ще предостави производствени технологии и експертни знания, персонал и капитал за съвместния проект, уточнява Асошиейтед прес.

Самолетът, наречен "Миднайт" (полунощ - бел. ред.) ще може да лети с пилот и четирима пътници на борда, да изминава 100 мили (161 км), в най-добрия вариант - последователни пътувания от по 20 мили, с време за презареждане от около 10 минути между тях. Ще излита и каца вертикално.

Машината ще се произвежда в завода на "Арчър" в Ковингтън, Джорджия, недалеч от столицата на щата Атланта. Очаква се производството да започне догодина.

"Стелантис" се опитва да подобри позициите си в електрическата мобилност. Компанията, чиято централа е в Амстердам, обяви през май, че ще инвестира 3,6 млрд. канадски долара (2,8 млрд. щ. долара) в модернизиране на канадските си заводи и разширяване на изследователски център.