Изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море е прекратено, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Датски представители съобщиха, че са били информирани за това от оператора на газопровода. Според изявлението, налягането в газопровода се е стабилизирало, което означава, че вече не изтича газ.

В същото време агенция ПАП съобщи, че днес е започнал транзитът на природен газ по Балтийският тръбопровод от Норвегия до Полша. 

По газопровода "Северен поток 2" никога не е бил доставян газ поради липса на разрешително от Германия. Двете тръби обаче бяха пълни с газ, което обяснява течовете.

Улрих Лисек, говорител на оператора "Северен поток 2" каза, че "налягането на водата повече или по-малко е затворило газопровода, така че газът в него не може да изтече". "Изводът е, че в газопровода още има газ", добави той.

По-рано германската вътрешна министърка Нанси Фезер заяви, че Германия, Дания и Швеция ще разследват съвместно изтичането на газ. Тя уточни, че е разговаряла с колегите си от Дания и Швеция и че разследването ще бъде водено от съвместен екип, съобразно правилата на ЕС.

"Всички признаци сочат саботаж срещу газопроводите "Северен поток 1 и 2", добави тя.

Фезер уточни, че силите за сигурност следят с повишена бдителност германската енергийна инфраструктура, но засега няма конкретна информация за заплахи срещу германски обекти.

Операторът на тръбопровода "Болтик пайп" (Baltic Pipe) - "Газ систем", определи днешния ден като исторически. "Транзитът на газ през #Болтик пайп започна", гласи съобщение на оператора в Туитър.

"Болтик пайп" е съвместно предприятие на полските и датските газови оператори "Газ систем" и "Енерджинет", което свързва норвежките газови полета с Полша и Дания. То беше официално открито във вторник на символична церемония.

През 2023 г. полската държавна компания за природен газ ПГНиГ (PGNiG) ще може да внася най-малко 6,5 милиарда кубически метра природен газ по газопровода. Това означава, че компанията ще запълни поне 80 процента от капацитета на тръбопровода. През 2024 г. доставките на газ ще нараснат с над 1 млрд. м3, написа ПГНиГ в изявление във вторник.

От събота, 1 октомври, в търговска експлоатация е още един европейски газопровод - интерконектора между Гърция и България, по който първоначално ще бъдат пренасяни 3 млрд. куб. метра годишно.