Внезапно появилите се големи течове от газопроводите "Северен поток" породиха много теории и малко ясни отговори за това кой или какво е причинило щетите, пише Ройтерс в материал, обобщаващ известните към момента факти.

Кой би могъл да има вина?

Досега повечето правителства и официални лица избягват да изказват предположения кой може да стои зад диверсията, въпреки че имаше и по-ясни намеци.

Страните от ЕС заявяват, че според тях щетите са в резултат на саботаж, но не казват кой според тях е отговорен.

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ), заяви, че е "много очевидно" кой стои зад това, но също не сподели кой визира.

Кремъл определи твърденията за вина на Русия като "глупави", а руски официални лица заявиха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава по-големи количества втечнен природен газ на Европа.

Президентът Владимир Путин нарече инцидента "безпрецедентен саботаж" и "акт на международен тероризъм", а ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин заяви, че Западът прави "всичко възможно", за да прикрие извършителите.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че все още е твърде рано да се посочва с пръст и че е необходимо цялостно разследване.

Защо му е на някой да прави подобен саботаж?

Във вторник Полша, Норвегия и Дания откриха официално стратегически газопровод, който в крайна сметка ще позволи на Варшава да стане напълно независима от руските доставки.

По този повод Кристине Берзина, която е старши научен сътрудник по въпросите на сигурността и отбраната в германския фонд "Маршал", коментира, че е възможно Русия да заплашва европейците чрез саботаж. "Ако тя е в състояние да взриви тези тръби в Балтийско море, тогава тя би могла да направи същото и с новия газопровод", каза Берзина.

От друга страна контролираната от руската държава компания "Газпром" и европейските ѝ партньори вложиха милиарди долари в изграждането на газопроводите, а освен това чрез повреждането им Русия губи контрола, който все още имаше върху Европа, отбелязва Ройтерс.

Украйна също би могла да извлече полза от случилото се. Киев отдавна призоваваше Европа да преустанови всичките си доставки на руско гориво, въпреки че част от руския газ влиза в Европа през украинска територия.

Как може да са били повредени газопроводите "Северен поток"?

Според експерти размерите на щетите и фактът, че течовете са на голямо разстояние един от друг, при това от два различни газопровода, показват, че става въпрос за добре организиран международен акт.

Източник от британското министерство на отбраната каза пред телевизия "Скай нюз", че атаката вероятно е планирана, а взривовете са били причинени от подводни мини или други задействани от голямо разстояние експлозиви.

Според Оливър Александър, който се занимава с анализ на разузнавателни данни, детонирането на подобни взривни вещества е по силите както на Русия, така и на САЩ. Той обаче не счита, че Вашингтон би имал мотив за подобни действия. Въпреки че САЩ отдавна призовават Европа да сложи край на зависимостта си от руския газ, течовете бяха открити в момент, в който газоподаването по "Северен поток" беше преустановено, отбелязва Александър.

"Много е трудно да си представим, че подобен терористичен акт може да бъде извършен без участието на някоя държава", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Това е много опасна ситуация, която налага спешно разследване", допълни той.

Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на три източника, че европейски представители по сигурността са забелязали руски кораби и подводници в района на течовете.

След като Песков бе помолен да коментира тази информация, той заяви, че присъствието на НАТО там е значително по-голямо.

 

Ройтерс,

Превод: Николай Велев, БТА