Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ЧЕЗ е по-скоро част от политическия пейзаж, каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

На 19 юли КЗК забрани на "Инерком" да купи дружествата на чешката ЧЕЗ в България. От "Инерком" съобщиха, че са депозирали жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на КЗК. Според юристи обжалването на акта не отменя забраната на сделката.

"В контекста на решението на КЗК и последващата стъпка от страна на "Инерком" първото, което трябва много дебело да подчертаем, е, че става въпрос за действие в рамките на закона - компетентен орган се е произнесъл, това е КЗК, предвидена е възможност за обжалване и "Инерком" е предприел съответната стъпка. По-интересни са детайлите, а те, според мен, сочат, че това решение е по-скоро част от политическата конюнктура, отколкото едно независимо и обосновано от юридическа гледна точка решение на компетентна институция".

Според Нейков самият факт, че "Инерком" обжалва решението на КЗК, е достатъчно силна индикация, че фирмата има сериозни интереси към сделката:

"Това, което може да направи ВАС, ако приеме аргументите на "Инерком", посочени в жалбата, е да върне делото в КЗК, където процедурата започва отново, вече на база на задължителните указания, които ще даде ВАС. И ЧЕЗ, и "Инерком", както и всеки инвеститор в подобна ситуация, би си търсил правата, защото става дума за ужасно много пари, става дума и за репутация. Нямам съмнения, че ако бъдат използвани всички законоустановени механизми и не бъде постигнат резултатът, който целят компаниите, те сериозно ще оценят възможността да си търсят и този тип права по специалния ред, който е предвиден в закона", коментира Славчо Нейков.