Синдикатите в "Лукойл-Нефтохим" остават в стачна готовност при неблагоприятен развой на ситуацията с бургаската рафинерия. Те са категорични, че ще използват всички законови средства, за да защитят работните места на хората. Това стана ясно след 3-часово заседание на координационния съвет на организацията, на което бе обсъдено какво да предприемат, ако дерогацията предсрочно бъде отменена, каквито намерения имаше от страна на политиците. 

"В "Лукойл" работят 5000 души, които ще останат на улицата, ако рафинерията спре работа", заяви президентът на синдиката на нефтохимиците Павлин Ваковски.

"Всичко това, което политическите партии и някои икономически интереси, които се прокрадват във всички тези решения, показват следното - че размотаването на дерогацията като пешка, като рекет срещу нашия работодател, притеснява много хората в "Лукойл Нефтохим"-Бургас за техните работни места", обявиха синдикатите. 

"Омръзна ни да си играят с нас. Един ден казват, че дерогация ще има, а на другия, че ще бъде прекратена", коментира още Павлин Ваковски. 

На въпрос готови ли са от "Лукойл Нефтохим Бургас" да платят 500 млн. лв. данъци, за да не се стигне до прекратяване на дерогацията, президентът на синдиката отвърна: 

"Какво искате да кажете, че "Лукойл Нефтохим" дава някакъв подкуп, така ли? Аз не знам как излиза някой и казва, че благодарение на това, че той е внесъл някаква дерогация, "Лукойл Нефтохим" ще трябва да си платят данък. "Лукойл" си плаща абсолютно законно всичко, което е по закон". 

В декларация Синдиката на нефтохимиците ще посочат какви действия ще бъдат предприети, за да защитят работните си места, уточни икономистът Делян Лазаров. 

Не беше обявено кога ще започнат протестите, но е сигурно, че работниците и синдикатите нямат намерение да блокират магистрала "Тракия", каквато информация се появи по-рано. 

"Нашите колеги утре ща са на работните си места, както всеки един ден. Не очаквайте от нас някакви крайни действия, моля ви се!", добави Лазаров пред журналисти. 

"Когато имаме по-скъпа суровина, ще имаме по-скъпи продукти. Видяхме го и със сиренето, видяхме го и с кашкавала, видяхме го с абсолютно всички продукти за масово потребление. Защо се очаква, че с горивата ще е нещо по-различно", попита икономистът в "Лукойл Нефтохим Бургас".

Според изявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски от ДПС задълженията на нефтокомбината към хазната са 1,5 млрд. лв. Беше предложен вариант да не забраняват руския петрол веднага, ако рафинерията си плати дълговете, на което партиите от управлението се съгласиха. От "Лукойл Нефтохим" обаче са категорични, че бургаската рафинерия си е платила всички дължими суми към държавата.