Една от най-големите рафинерии за злато в света - швейцарската Металор (Metalor), съобщи днес, че ще работи само със злато от големите промишлени мини, за да намали риска от незаконни операции по веригата за доставки, предаде Ройтерс.

Ръчният добив на злато, т.нар. занаятчийски добив, е добив в по-малки мащаби. Той се засили през последните години, тъй като търсенето на злато нарасна и това повиши цените.

Ръчният добив осигурява препитание на милиони хора, често в най-бедните страни в Южна Америка, Африка и Азия. Този добив обаче често води до изтичане на химикали в скалите, почвата и реките. При него условията на работа могат да са ужасни, а добитото злато често е предмет на контрабанда или се използва за пране на пари.

Металор обяви, че ще спре да работи с мини, ползващи занаятчийския добив, както и с компании, които събират или препродават злато от такива мини заради трудността да се установи законността им и произхода на златото.

"Увеличаването на ресурсите с цел да се гарантира спазването на изискванията и трудните условия в минните райони принудиха Металор да преосмисли подхода си към занаятчийския добив", съобщи компанията.

"Като резултат от това решение, Металор ще преустанови дейността си в Колумбия, след като вече обяви, че ще спре бизнес взаимоотношенията си с компаниите, които събират и препродават злато доре в Перу".

Проучване на Ройтерс през април установи, че злато за милиарди долари е било предмет на контрабанда от Африка за ОАЕ, които са вход за други пазари на злато.

Металор произвежда около 500 тона злато на година в рафинериите си в Швейцария, САЩ и Азия, каза главният изпълнителен директор на компанията Антоан дьо Монмолен.

Той добави, че златото от мини, ползващи ръчен добив, е по-малко от 5 процента от това, което компанията обработва.

Металор спря да работи със занаятчийски добито злато от Африка през 2015 година.