Кевин Мейър, главният изпълнителен директор на популярното мобилно приложение ТикТок (TikTok) подаде оставка на фона на натиска на администрацията на американския президент Доналд Тръмп и обвиненията, че видео платформата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, предадоха световните агенции.

Приложението се превърна в ключов въпрос в напрежението между САЩ и Китай. Администрацията на Тръмп настоява американското подразделение на ТикТок да бъде продадено на местна фирма. Майкрософт (Microsoft) преговаря за купуването на американския бизнес на ТикТок, отбелязват ДПА и БТА.

ТикТок е собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance).

"Оценяваме, че политическата динамика през последните няколко месеца значително промени обхвата на ролята на Кевин занапред и напълно уважаваме решението му. Благодарим му за работата му в компанията и му желаем успех", каза говорител.

Приложението, което е изключително популярно в страната, дава възможност на потребителите да създават кратки видеа - често с някои базови ефекти и музика.

Американската армия вече забрани използването му. Индия също забрани приложението на фона на отделен спор с Пекин.

Мейър, бивш директор в Дисни (Disney), се присъедини към ТикТок точно преди да се окаже в средата на бурята между двете водещи световни икономики.

Мейър, който е американски гражданин, бе ключов елемент от контрааргументацията на ТикТок, че компанията е местно базираната и не е инструмент на китайското правителство за събиране на данни на потребителите.

Тръмп настоява БайтДенс да продаде приложението, вероятно на Майкрософт, до средата на септември, за да приключи предаването и да отстрани каквото и да е неамериканско участие в компанията до ноември.