Президентът и председател на управителния съвет на компанията "Дайхацу" (Daihatsu), която е собственост на японския автомобилостроителен гигант "Тойота" (Toyota Motor Corp), Соичиро Окудайра се оттегля от постовете си. Това обяви в понеделник "Тойота", цитирана от Ройтерс и БТА.

Оставката на Окудайра идва на фона на скандала, избухнал след разкритията, че в продължение на десетилетия фирмата "Дайхацу" е фалшифицирала резултатите от тестовете за безопасност на превозните средства, които произвежда.

Ръководителят на "Дайхацу" ще бъде заменен от Масахиро Иноуе, който е главен изпълнителен директор на подразделението на "Тойота" за Латинска Америка и Карибския регион.

Миналия декември "Дайхацу" призна, че е фалшифицирала тестовете за безопасност на поне 64 модела превозни средства. Някои от тях са били предлагани на пазара под марката "Тойота". Тази практика е била прилагана поне от 1989 г."Дайхацу" спря производствената си дейност в Япония, но в понеделник обяви, че я подновява частично.

"Дайхацу" е подразделение на "Тойота", специализирано в малки коли и пикапи, популярни в Япония. За финансовата 2022 г. компанията е произвела 870 000 превозни средства в четирите си японски завода.