Лидерът на проблемната програма на Boeing за 737 Max ще напусне компанията, която е подложена на натиск, след като панел от един от нейните самолети избухна по време на полет през януари, съобщи Би Би Си (BBC).

Напускането на Ед Кларк след почти 18 години работа в Boeing е част от мащабното разтърсване на търговското подразделение, обявено в сряда - във време, в което компанията се подготвя за среща с регулаторите.

Boeing съобщи, че промените са насочени към подобряване на качеството и безопасността.

Авиационният производител е подложен на контрол след инцидента с полета на Alaska Airline, който не доведе до сериозни наранявания, но наложи аварийно кацане.

Случилото се съживи по-широка дискусия относно производствените процеси за популярните самолети 737 Max на Boeing, години след катастрофи, сполетели различна версия на самолетите през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души и доведоха до глобално замразяване на използването им за 20 месеца.

Федералната авиационна администрация на САЩ забрани на Boeing миналия месец да разшири производството на  737 Max, докато властите поставиха под лупа производствените процеси за самолетите.

Предварително разследване за това какво се е объркало в самолета 737 Max 9, управляван от Alaska Airlines, установи, че липсват болтове, предназначени за закрепване на панела на вратата, след като са били премахнати във фабриката на Boeing в Рентън, Вашингтон.

Ед Кларк ще бъде заменен от Кейти Ринголд, в момента вицепрезидент на поделението за доставки на модела 737. Компанията също така обяви, че създава позиция на старши вицепрезидент по качеството.

В съобщение до персонала в сряда Стан Дийл, ръководител на подразделението за търговски самолети на Boeing, каза, че промените са насочени към даване на "гаранция, че всеки самолет, който доставяме, отговаря или надхвърля всички изисквания за качество и безопасност. Нашите клиенти изискват и заслужават нищо по-малко" .

Дийл каза, че Кларк си тръгва с "най-дълбоката благодарност на компанията за неговия много значителен принос в продължение на почти 18 години отдадена служба на Boeing".