Шестима пътници от полет 1282 на американската авиокомпания "Аляска Еърлайнс" (Alaska Airlines) внесоха иск срещу самолетостроителния гигант "Боинг" (Boeing), след като в петък над град Портланд, щата Орегон, се откъсна голям панел от фюзелажа на техния самолет, което доведе до разхерметизиране на кабината, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шестимата пътници и член на семейството на един от тях са подали вчера колективен иск във Върховния съд на окръг Кинг в Сиатъл, щата Вашингтон, твърдейки, че "Боинг" дължи на тях и на останалите 165 пътници на борда на полет 1282 обезщетение за нараняванията, получени по време на инцидента. Компанията превозвач "Аляска Еърлайнс" не се посочва като ответник в заведения иск.

Една от пътничките, чието име е посочено в иска, твърди, че главата ѝ се е разтърсила напред-назад по време на инцидента, в резултат на което жената е получила мозъчно сътресение, наранявания на меките тъкани на врата и гърба и кръвоизлив в едното ухо. Тя също така твърди, че кислородната ѝ маска изглежда не е работила.

Двама пътници, също включени в иска, заявяват, че са имали затруднения с дишането. Единият от тях казва, че е бил започнал да губи съзнание.

Друг пътник заявява, че тъй като получава епилептични припадъци, предизвикани от стресови ситуации, е имал такъв, след като слязъл от самолета.

"Въпреки че всички се радват, че откъсването се е случило, докато екипажът все още е можел да приземи самолета безопасно, това кошмарно преживяване е причинило икономически, физически и продължаващи емоционални последици, които по разбираеми причини дълбоко засегнаха нашите клиенти, и е още една тревожна следа върху проблемните самолети от серията "737 МАКС 9" на "Боинг", написа вчера в изявление адвокатската кантора, която представлява пътниците.

В събота Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) преустанови експлоатацията на този модел "737 MAX". Самолетите ще останат приземени, докато не бъдат цялостно инспектирани, следвайки набор от инструкции от "Боинг", които трябва да бъдат одобрени от FAA.

"Боинг" отказа да коментира съдебния иск. В изявленията си от началото на седмицата обаче компанията заяви, че подкрепя решението на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) за преустановяването на полетите на самолети от модела "737 MAX 9" и че "се стреми да гарантира, че всеки самолет отговаря на проектните спецификации и на най-високите стандарти за безопасност и качество".

"Съжаляваме за въздействието, което това е оказало върху нашите клиенти и техните пътници", заявиха в понеделник от компанията.

Съдебният иск, заведен вчера, хвърля вината върху "Боинг", тъй като според ищците главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калхун е признал, че откъсването на част от фюзелажа е било в резултат на нейна грешка.

Колективният иск включва 171 пътници на борда на полет 1282 на "Аляска Еърлайнс", както и техните съпрузи или съпруги и регистрирани партньори.

Ищците искат да получат обезщетение, свързано с разходите за лечението на здравословното им състояние и нанесените при инцидента психологическите травми, както и да бъдат поети разноските по отмяната на плановете им за пътуване и пропуснатите работни ползи.

Искът бе подаден в деня, когато Федералната авиационна администрация на САЩ обяви, че е започнала разследване на ролята на "Боинг" в инцидента, отбелязва ДПА.