Холдингът EN+, който държи контролния пакет на най-голямата руска алуминиева компания Rusal е подал молба до Министерството на правосъдието на САЩ да бъде изключен от санкционния списък. Това става ясно от публикувани материали на лобистката компания Mercury.

Молбата е подписана от шефа на съвета на директорите лорд Грегъри Баркър. Той е включил в молбата и препоръка от инвестиционната банка "Ротшилд".

Лорд Баркър не само потвърждава, че руският олигарх Олег Дерипаска и членовете на неговото семейство ще се откажат от своите акции, които са 70% от всички акции на холдинга, но и ще ги предадат за доверително управление на лица или компании, посочени от Управлението за контрол на чуждестранните активи в САЩ (OFAC).

Дерипаска и назначените от него хора ще напуснат Съвета на директорите и на En+, и на Rusal, а на тяхно място ще влязат "абсолютно болшинство" независими директори. Целият процес на предаването на активите ще бъде контролиран от OFAC.

Предлага се на руската банка ВТБ да отстрани Дерипаска от управлението, а отпуснатите досега кредити от тази банка да се преструктурират.

За съществуването на план, който да извади голямата руска алуминиева компания от санкционния списък се чу на 23 юли, когато министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза, че такава възможност съществува, но не даде подробности.

Санкциите срещу Дерипаска и контролираните от него компании бяха въведени на 6 април 2018 година. Цените на акциите на тези компании рухнаха, а търговията с доставен от тях алуминий на няколко големи световни борси-прекратена.