Брендън Ириб, съоснователят на подразделението на Фейсбук (Facebook) за виртуална реалност Окюлъс (Oculus), напуска компанията, предаде Асошиейтед прес.

Той е поредният високопоставен служител, който си отива от Фейсбук, след като е продал изгодно стартъпа си на социалната мрежа.

Ириб обяви решението си да напусне Фейсбук в туит снощи. Той напуска две години и половина, след като Фейсбук се раздели с другия основател на Окюлъс Палмър Лъки.

Двамата се присъединиха към Фейсбук през 2014 година, след като продадоха Окюлъс на социалната мрежа за 2 милиарда долара. Ириб бе главен изпълнителен директор на Окюлъс до 2016 година, когато се премества на по-ниска позиция в подразделението за виртуална реалност.

Фейсбук разпространи изявление снощи, в което приветства Ириб за това, че е извел виртуалната реалност отвъд граници, които хората са мислели за непреодолими.

Благодарни сме за ръководната роля, която имаше, за посветеността да изгради невъзможното, ще ни липсва, се посочва в съобщението.

Окюлъс е сочена за пионер в създаването на очила за виртуална реалност, чрез които потребителите се потапят в изкуствени, триизмерни светове. Въпреки подкрепата на Фейсбук виртуалната реалност остава нишова технология, популярна предимно сред феновете на видео игрите.

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се надява да повиши привлекателността на виртуалната реалност с пускането догодина на новите очила Окюлъс куест (Oculus Quest).

Не е необичайно за основателите на стартъпи като Ириб да напускат доста по-големи компании, няколко години след като са им продали собствената си компания.

Фейсбук обаче бе засегнат от вълна от напускания през последните шест месеца, което поставя въпроса дали усилията на Зукърбърг за повишаване на приходите в нови области отвъд услугите на социалната мрежа не създава прекалено напрежение сред по-високопоставените служители на компанията.

През април създателят на приложението за съобщения УотсАп (WhatsApp) Ян Кум напусна Фейсбук, четири години след като продаде компанията си на социалната мрежа. Миналия месец съоснователите на Инстаграм (Instagram) Кевин Систром и Майк Крийгър също изоставиха Фейсбук. Социалната мрежа купи Инстаграм през 2012 година за 1 милиард долара.