Като "социален експеримент", при това, "който се знае, че не работи", програмният директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов определи в интервю пред БНР решенията Българският енергиен холдинг (БЕХ) да има втори изпълнителен директор, и бордът на директорите да се увеличи от пет на девет членове.

Заявлението за това е внесено в Агенцията по вписванията от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

От приложените документи става ясно, че втори изпълнителен директор на БЕХ, заедно със сегашния Валентин Николов, ще е Иван Андреев. Той е и единственият член на сегашния борд, който е участвал в заседанието на новоизбраното ръководство. Според новоприетия устав двамата ще могат да представляват компанията заедно и поотделно.

На практика това е втори опит на служебния енергиен министър Андрей Живков за смяна на ръководството на холдинга. Първият път бе неуспешен, отбелязва 3eNews.

Сега съставът на Съвета на директорите на БЕХ се допълва от предложените тогава от Живков хора, припомни по-рано БНР. По този начин част от членовете на борда на холдинга ще са преминали конкурс за длъжността, която заемат, а други - не. Различен е и периодът, в който членовете на съвета на директорите ще заемат тази длъжност.

"Не е проблемът в броя. Проблемът е в това, че очевидно новият борд е враждебно настроен към предходния", изтъкна Стефанов. По думите му е налице схватка, "номер, с който да се отстрани старото ръководство".

"Липсата на информация защо се прави - каква е идеята, каква е стратегията, какво следва оттук насетне, кои ще са важните стъпки, поради които се налага да се стигне до такова враждебно "превземане" на борда на най-голямото държавно предприятие, прави нещата проблематични", коментира експертът.

"Такива решения, които се случват в последния момент без предварителни дискусии, без яснота защо се случват, без стратегическа идея как случват, особено когато се отнася за държавни предприятия и то за най-голямото държавно предприятие, наистина не знам как смятаме, че някой някъде ще смята, че ще завърши по друг начин, освен като последния път, а именно с огромни загуби за българския данъкоплатец или за българския потребител на енергия. Мисля, че този урок би трябвало да е научен", каза още Руслан Стефанов.

Той заяви, че с това решение, а и с предишни такива се нарушава принципа на управление на държавните предприятия по наръчника на ОИСР, в членството, на която искаме да се включим. В този смисъл Руслан Стефанов постави въпроса на каква база се опитваме да станем членове и как ще ни приемат такива "елитни клубове" към които иначе се стреми страната ни, но не пропусна да напомни, че и предното назначение на настоящия все още борд на директорите не е било прозрачно.

3e-news.net